Rauman freinetkoulu on yksityiskoulu. Koulutuksen järjestäjä ei siis ole kunta eikä valtio vaan yhdistyksenä Rauman Avokas ry. Yhdistyksen jäseneksi pääsee maksamalla syyskokouksen määräämän kalenterivuoden jäsenmaksun.

Aivan perusopetuslain mukaisesti koulutus on kaikille oppilaille maksutonta. Perustoimintaansa yhdistys saa rahoituksen valtiolta. Lisätuloja mm. kerhotoimintaan saadaan hankerahoituksesta sekä erilaisista vanhempaintoimikunnan organisoimista toiminnoista, esimerkiksi myyjäisistä ja arpajaisista.

Itsenäisestä toimintamallista johtuen kunnalliset säästötoimenpiteet eivät vaikuta koulumme toimintaan, mikä mahdollistaa mm. kiinteiden tukiopetus- ja  kerhotuntien järjestämisen. Myöskään tarvetta ryhmäkokojen suurentamiseen kesken lukuvuoden ei ole.

Valtioneuvosto myönsi 19.4.2000 Rauman Avokas ry:lle esi- ja perusopetuksen järjestämisluvan. Jatkoluvan saimme kesäkuussa 2003. Valtioneuvosto vakinaisti määräaikaisen opetuksen järjestämisluvan keväällä 2008.

Yhdistyksen äänivaltaiset jäsenet valitsevat vuosittain hallituksen, joka kantaa toiminnan taloudellisen vastuun.

Koulun toimintaa ohjaavat yhtäältä yhdistyksen säännöt sekä koululle laadittu johtosääntö. Johtosäännössä määritellään eri tahojen vastuut ja valtuudet.

Kunnalliseen malliin verrattuna opetustoimenlautakuntaa ja -virastoa vastaa Rauman Avokas ry:n hallitus. Kunnallisten koulujen vanhempainyhdistyksiä vastaavat puolestaan koulumme johtokunta ja vanhempaintoimikunta.

Rauman freinetkoulun vanhempaintoimikunnan tehtäviin kuuluu kodin ja koulun välisen yhteistyön edistäminen, jonka toteuttamiseksi se toimii mm. keskustelukanavana kodin ja koulun välillä. Lisäksi toimikunta organisoi koulun tukemiseksi erilaisia kampanjoita sekä järjestää virkistys- ja tutustumistoimintaa vanhempien, oppilaiden ja koko henkilökunnan kesken.

Vuonna 2016 Rauman Avokas ry:n puheenjohtajana toimii Miia Tiainen-Paquauxvarapuheenjohtajana Reija Värre.